Raakaleivonnaisia voi tehdä aivan hyvin ilman lesitiinijauhetta, mutta koostumuksesta tulee silloin helposti rakeinen. (Sauvasekoittimen varassa taiteilu kyllä vaikuttaa asiaan myös..) Lesitiinin jippo on siinä, että se emulgoi öljyn ja veden, jolloin myös kuppikakkujen rakenteesta tulee ihanan samettinen. Vau, olin kyllä vakuuttunut jo ensilusikallisella! Olen sitä mieltä että raakakakkuja ja muita raakaherkkuja voi aivan hyvin tehdä ilman kalliita ja oudonnimisiä spesiaalimömmöjä, mutta joskus testailu on vaan kivaa.
Mokkasuklaa raakakuppikakut (6 kpl)
Kerros 1
1 dl macadamiapähkinöitä
1 dl kuivattuja mulperi-marjoja
2 rkl jääkaappikylmää kookoskermaa
1 rkl kookosöljyä
1 tl hunajaa
1 rkl vettä
ripaus suolaa
0,5 tl lesitiinijauhetta
Kerros 2
1 kypsä avokado
1 dl jääkaappikylmää kookoskermaa
2 rkl kookosöljyä
1,5 rkl hunajaa
3 tl raakakaakaojauhetta
2 tl pikakahvijauhetta (FSF:n Mushroom coffee -jauhe sopii myös hyvin)
0,5 tl lesitiinijauhetta
Kuorrute
3 medjool taatelia
3 rkl vettä
2 tl raakakaakaojauhetta
loput kookoskermat 400 ml purkista
Tee ensin kerros 1. Liota macadamiapähkinöitä vedessä puolisen tuntia, ja sekoita sitten tehosekoittimella yhteen kaikki muut ainekset paitsi lesitiinijauhe. Sekoita lesitiini vasta lopuksi "taikinaan." Lusikoi paksuhko massa muffinssivuokiin ja laita pakastimeen jähmettymään.
Tee seuraavaksi kerros 2. Soseuta kaikki muut ainekset yhteen paitsi lesitiinijauhe. Kun seos on silkkistä, sekoita lesitiini vielä lopuksi joukkoon. Kaada täyte vuokiin ensimmäisen kerroksen päälle ja laita pakastimeen jähmettymään.
Tee kuorrute vasta ennen tarjoilua, sillä kookosmaitopursotus ei tykkää pakastamisesta. Soseuta ensin taatelit veden kera. Jos taatelit ei ota soseutuakseen, lisää hiukan kookosmaitoa ja sekoita sauvasekoittimella sileäksi. Lisää loput ainekset, ja laita kuorrute jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa jähmettynyt kuorrute, ja pursota tai nostele lusikalla se kuppikakkujen pinnalle. Nauti herkut kahvin kera, niin saat kunnon kofeiiniöverit.