sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Rakkauskakkua

Hullaannuin persimoneihin aikoinaan vastarakastuneena, eikä mikään hedelmä ole koskaan maistunut yhtä hyvältä kuin silloin. Saan kaupan persimonihyllyistä edelleen jotain hykerryttävää mielihyvää, vaikka niiden maku onkin kokenut pienen inflaation tässä arjen yhteiselossa. Taisin kuitenkin tavoittaa edes pienen osan siitä hullaantumisen tunteesta persimoniraakakakun myötä. Ehkä persimoneihinkin pätee sama kuin ihmisiin. Samaan tyyppiin voi rakastua aina uudelleen ja uudelleen vuosien varrella.

Päiväkausia persimonikakusta haaveiltuani huomasin kuinka keittiöterapia teki taas tehtävänsä. Kaiken sekoittamisen, nuoltujen lusikoiden ja Imogen Heapin tahtiin otettujen tanssiaskelten keskellä lakkasin yhtäkkiä raahaamasta koko maailman murheita perässäni. Olen vähitellen tullut siihen lopputulokseen että silloin kun on vaikeaa ja huonoja uutisia tulee joka tuutista, tee kakkua. Oikeasti. Toinen toimiva vaihtoehto on istua pianon ääreen ja soittaa kunnes ajantaju hämärtyy ja ulkona pimenee, mutta ei siitä sen enempää. Se kakku on nyt kuitenkin vaan vähän halvempi vaihtoehto kuin piano.


Persimoniraakakakku
Ø 17cm irtopohjavuoka

Pohja
1 dl pistaasipähkinöitä
4 isoa medjool taatelia
0,5 tl kardemummaa
0.5 tl kanelia
ripaus hyvää suolaa

Täyte
3 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
5 rkl sitruunamehua
1-2 kypsää persimonia (laitoin puolitoista keskikokoista)
peukalon kokoinen pala inkivääriä
0,5 dl kookosöljyä
3/4 dl hunajaa
0,5 tl kanelia
1 rkl psylliumia
ripaus hyvää suolaa

Kastike
puolikas persimoni
1,5 dl vadelmia
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa

Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, jolloin kakun irrottaminen vuoasta on helpompaa. Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimella karkeahkoksi massaksi. Painele "taikina" irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Jos käytät tehokasta blenderiä, voit laittaa kaikki täytteen ainekset kerralla kannuun ja sekoittaa kunnes massa on sileää. Jos kitkuttelet huonommalla tehosekoittimella, sekoita ensin cashewpähkinät yhteen sitruunamehun ja persimonin kera, ja sekoita mukaan loput aineet vasta kun seos alkaa olla sileähköä. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku pakastimeen jähmettymään. Jos maltat, anna kakun olla maustumassa pakastimessa yön yli ja ota se jääkaappiin sulamaan vähän ennen koristelua.

Tee kastike vähän ennen tarjoilua. Kakun pinnalle voit laittaa kastikkeen lisäksi vaikka persimonin palasia, vadelmia ja pistaasipähkinöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti