keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Lasagnea ja kastikekatastrofeja

Lähdin tässä kerran kauha kourassa soitellen sotaan. Suunnitelmissani oli iiiihana kasvislasagne, mutten tiennyt yhtään mitään gluteenittoman juusto- tai valkokastikkeen valmistamisesta. Kuten arvata saattaa, lopputulos oli kaamea rakeinen mössö, joten päätin siltä istumalta opetella vaikka väkisin kuinka sitä pahuksen soosia tehdään. Monta viikkoa myöhemmin oltiin taas jännän äärellä, kauha tanassa, valmiina uuteen taistoon. Tällä kertaa olin kuitenkin selvittänyt vähän tarkemmin gluteenittoman valkokastikkeen valmistamisen niksejä. Enkä sitten enää ihmetellytkään yhtään miksei ensimmäinen valkokastike mennyt ihan niinkuin Strömsössä. 


Kastikekatastrofien pelastajaksi osoittautui vähän yllättäen tahmariisijauho, jonka bongasin paikallisesta etnisestä ruokakaupasta. Sen lisäksi että sen avulla saa tehtyä melkoisen hyvää pullaa, sillä saa tehtyä näköjään myös oikeasti hyvää béchamelkastiketta. (Elättelen toivoa keittotaitojeni räjähdysmäisestä kasvusta kun käytän valkokastikkeesta sen ranskankielistä nimeä jota en osaa lausua.) Nyt kun vihdoin onnistuin tekemään kastiketta joka ei maistu ärsyttävästi Maizenalta, olen valmis kohtaamaan seuraavat soosihaasteet ja pullataistot ilman orastavaa epätoivoa. Hyvin epäkuvauksellisten ruokalajien kuvaamiseen tasaisen harmaassa valossa tai puolipimeässä en ole sen sijaan löytänyt vieläkään mitään järkevää ratkaisua.


Pinattilasagne

Tomaattikastike
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 pussi pakastepinaattia (150 g)
2 rkl tuoretta timjamia
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa

Valkokastike
4 rkl voita
4 rkl tahmariisijauhoa (sama kuin gluteeniriisijauho)
7 dl lämmintä maitoa
1 tl suolaa
teelusikan kärjellinen valkopippuria
teelusikan kärjellinen muskottipähkinää

Lisäksi
Paketti gluteenittomia lasagnelevyjä
80 g purkki raastettua parmesaania

Valmista ensin tomaattikastike. Kuullota pilkotua sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä. Kun sipulit alkavat pehmetä, lisää joukkoon loput ainekset. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 20 minuuttia.

Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata voi keskilämmöllä ja lisää jauhot sulaan rasvaan. Sekoita jauhoseosta jatkuvasti noin viitisen minuuttia. Lisää lämmitetty maito suuruksen joukkoon ohuena ja sekoita kastiketta koko ajan. Sekoittele vielä muutama minuutti, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää mausteet ja tarkista suola.

Kokoa lopuksi lasagne. Voitele vuoka, ja laita hieman valkokastiketta pohjalle. Pinoa vuoron perään lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, valkokastiketta ja parmesaania vuokaan. Laita viimeiseksi kerrokseksi valkokastike ja parmesaani, ja laita folio vuoan päälle. Paista lasagnea folion kanssa 200 asteessa 40 minuuttia. Ota folio pois, ja paista vielä 10 minuuttia. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen lasagne ja hyvännäköiset kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvältä se lasagne kyllä maistuikin kaiken sen säätämisen jälkeen. :)

      Poista