lauantai 24. lokakuuta 2015

Mahan kurinaa ja herkkupiirakkaa

Ruokavalioni on koostunut viimeaikoina soseista, jäätelöstä, viilistä ja piimästä. Ja vähän sormien välissä litistetystä browniesta, jota tungin puoliväkisin suuhuni. (Se oli huono idea, mutta ah, niin ihana brownie..) Viisaudenhampaani poistettiin muutama päivä sitten, ja hammaslääkäripelkoisena olin koko hommasta aika kauhuissani. Olin varma että veri vaan roiskuu ja kohtaus on kuin jostain splatter kauhuelokuvasta. Tulipahan taas pelättyä aivan turhaan, koska koko homma oli kivuttomasti ohi vartissa. Olisin ollut enemmän järkyttynyt jos olisin tiennyt että pitkän sitkeä toipumisprosessi tarkoittaa sitä, etten saa suuhuni kunnon ruokaa päiväkausiin. Ei sitä syömistä mitenkään kielletty ole, mutta kun ei hampaat irtoa toisistaan kuin sentin. Vähän kuin koittaisi tunkea tomaattia säästöpossuun. Mitä sitten vaikka naama onkin kuin Marlon Brandolla Kummisedässä ja kolmiolääkkeet vie tajun kankaalle, mutta syömisen kanssa ei muuten pelleillä!

Koska en ole juurikaan koskenut muihin keittiövempeleisiin kuin sauvasekoittimeen ja puurokauhaan viimeaikoina, ajattelin fiilistellä taannoin tekemääni mehevän ihanaa piirakkaa. Kyseessä on helppo ja nopea, jauhoton herkku, jota tekee muuten juuri nyt mieli niin paljon että järki lähtee. Sanoinko muuten että on nälkä? Heti kun saan hampaani irti toisistaan, meillä syödään taas tätä piirakkaa.


Jauhoton piirakka fetalla, pinaatilla ja bataatilla 
Ø 25cm piirakkavuoka

2 tl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
600 g bataattia (noin yksi keskikokoinen bataatti)
150 g pinaattia

200 g fetajuustoa
2,5 dl maitoa
6 kananmunaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus mustapippuria

0,5 dl raastettua parmesaania
2 rkl pinjansiemeniä

Voitele ensin vuoka ja laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Pilko sitten sipulit ja valkosipulin kynsi, ja kuutioi bataatti noin sokerinpalan kokoisiksi paloiksi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja kuullota sipulia ja valkosipulia noin minuutin verran. Lisää sitten joukkoon bataattikuutiot, ja kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi pinaatti joukkoon ja sekoittele vielä minuutin verran. Siirrä kasvikset sivuun jäähtymään.

Sekoita paloiteltu fetajuusto jäähtyneiden kasvisten joukkoon, ja kippaa koko ihanalta tuoksuva kasvisfetaseos piirakkavuokaan. Vatkaa seuraavaksi maito ja kananmunat yhteen, ja mausta munamaito muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Kaada munamaito vuokaan kasvisten päälle ja ripottele piirakan pinnalle parmesaani ja pinjansiemenet.

Paista piirakkaa 180 asteessa 35-40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä vielä uunista nostamisen jälkeen kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

(alkuperäinen resepti täältä)

2 kommenttia:

  1. R teki kans tällaisia pohjattomia piirakoita ja mun mielestä ne on rienausta! Piirakka tarvitsee pohjan! :D En anna sen enää tehdä suolaisia piirakoita, kun ne on ihan vääränlaisia kerta x) Minoon tämän perheen piirakkamestari, R hoitaa muut kokkaukset 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ollaan selvästi R:n kanssa samoilla linjoilla piirakoiden kanssa. :D Olen ehdoton täytefani, ja se pohja on olemassa lähinnä pitämässä koko hommaa kasassa. Tekisin varmaan pitsanikin ilman pohjaa, jollei se muistuttaisi siinä kohtaa enemmän muhennosta juustolla kuin pizzaa. :P Mutta hei, tämä piirakka toimisi varmaan hyvin myös pohjan kera! Kerro jos kokeilet. :)

      Poista