perjantai 27. helmikuuta 2015

Aamuvirkun Farinata

Heräsin eilen aamulla viideltä, kun uni vaan yksinkertaisesti loppui kesken. Kuuteen asti yritin vielä ummistaa silmiäni, mutta koska hiljaa paikallaan makaaminen alkoi olla niin pahuksen tylsää ja keittiössä tuoksui hyvä kahvi, kampesin itseni lopulta ylös avokin suureksi yllätykseksi. Olen aamuisin mallia talviunilta herätetty karhu, enkä koskaan suostu liikkumaan minnekään peiton alta vielä aamu kuudelta jos ei ole aivan pakko, joten laskettakoon tämä jonkinlaiseksi pienen mittakaavan ihmeeksi. Halleluja.

Käsissäni oli yhtäkkiä pari tuntia ylimääräistä aikaa ennen töihin lähtöä. Aamupalan syötyäni tunsin oloni hobitiksi, joten söin toisenkin aamupalan. Haahuilin olohuoneen ja keittiön välillä, rapsuttelin koiria ja kapaloiduin torkkupeittoon kun en muutakaan keksinyt. Siinä pienessä tekemisen puutteessa päätin tehdä jotain kaapissa lojuvista kikhernejauhoista. En ole koskaan tehnyt Farinataa, italialaista kikherneleipää aikaisemmin, joten sitä paremmalla syyllä tein taikinan aamulla valmiiksi iltaa varten. Näin silmissäni kuinka laitan farinatan pintaan ihanalta tuoksuvaa, herkullista rosmariinia, ja poljin töistä suoraa lähikaupan pihaan. Ja vain huomatakseni ettei siellä tietenkään juuri tällä kertaa ollut sitä rosmariinia. Farinatasta löytyykin sitten kuivattua rosmariinia, tuoretta timjamia ja luomu kirsikkatomaatteja. Aivan kelpo välipala siitä tulikin!


Farinata

3,5 dl kikhernejauhoa (gramjauho)
4,5 dl vettä
reilu ripaus suolaa
0,5 dl oliiviöljyä

1. Sekoita jauhoihin suola, ja lisää vesi vähitellen taikinaan koko ajan sekoitellen.
2. Anna taikinan seistä ainakin pari tuntia. Itse jätin taikinan pöydälle työpäivän ajaksi.
3. Kaavi pinnalle tullut vaahto pois ja sekoita taikinaan oliiviöljy.
4. Kaada taikinaa vuokaan noin sentin paksuudelta. Ei se niin tarkkaa oikeastaan ole, tarkoituksena on vaan tehdä vähän ohuempi leipä. Tästä ei tule uunipellillistä, vaan käytin pienempää vuokaa.
5. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes farinata on kullanväristä. Herkuttele heti lämpöisenä, koska silloin leipä on parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti