100 g kuivattuja luumuja
1 rkl hunajaa (reilu lusikka)
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
2 dl vettä
1 dl karpaloita
1 dl pähkinöitä hiukan paloiteltuina
0,5 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl kookosöljyä
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
1 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoa
2 dl maissijauhoa
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
2 tl leivinjauhetta
2 dl kauramaitoa
2 rkl chiasiemeniä + 1 dl vettä (liota siemenet vedessä)
1. Keitä luumut, hunaja mausteet ja vesi pehmeäksi mössöksi. Anna jäähtyä hetki.
2. Lisää joukkoon karpalot, pähkinät, siemenet, kookosöljy, sitruunamehu ja suola.
3. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää taikinaan.
4. Lisää mössöön vedessä liotetut chiasiemenet tai vaihtoehtoisesti 2 munaa. Nyt oli munat loppu, joten hätävararatkaisuna laitoin chiageeliä sitomaan taikinaa. Ja sitoihan se.
5. Lisää vielä kauramaito, ja jos taikina on yhä liian jäykkää, lisää hiukan vettä tai kauramaitoa.Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.
6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla tunti. Sammuta uuni, ja anna olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Jos leipä tummuu pinnalta, laita päälle foliota.
Jälkiviisaana voin todeta että jauhoja tuli vähän tuhdisti, tai sitten nestettä liian vähän. Toisaalta maku oli todella hyvä, joten haitanneeko sekään ettei taikina varsinaisesti noussut uunissa. Ensi kerralla muistan ostaa niitä kananmunia ja koitan tehdä vähän löysemmän taikinan.
Jos haluat lisää joulun makua leipääsi, tee kaveriksi vaikka taatelilevitettä.
Taatelilevite
10 kpl isoja taateleita
1 dl manteleita
2 tl kaakaojauhoa
vettä
1. Anna taateleiden ja manteleiden liota vedessä jonkin aikaa.
2. Kaada taateleista ja manteleista vesi pois ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisää sen verran vettä että saat massan sekoittumaan. (Ilman vettä voin luvata että mössö tarttuu kipon seinille eikä sekoitu ollenkaan. Ihan vaan näin kokemuksen syvällä rintaäänellä..)
3. Säilytä jääkaapissa. Maku vaan paranee kylmässä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti